Külhoni csapatok
Bemutatjuk vendégeinket
 
 

Székesfehérvár testvérvárosainak és a külhoni csapatok székhelyeinek bemutatása

 

BEREGSZÁSZ - Kárpátalja

Beregszász (ukránul: Berehove) a Beregszászi járás székhelye. A trianoni békeszerződésig Bereg vármegye Tiszaháti járásának központja, Munkáccsal felváltva rövidebb-hosszabb ideig a vármegye székhelye volt. Kárpátalja települései közül Beregszászban él a legnagyobb magyar közösség, a város jelentős magyar kulturális központ.

 

CSANTAVÉR – Vajdaság

Csantavér (szerbül: Чантавир, Čantavir, illetve horvátul Čantavir) település a Délvidéken, a Vajdaság északi részén, az Észak-bácskai körzetben, Szabadkától délkeleti irányban. Csantavér 92,4%-a vallotta magát magyarnak a legutóbbi népszámlálás alkalmával (2002), és ezzel az aránnyal Csantavér az egyik leghomogénebb, viszonylag nagy magyar településnek számít a Délvidéken. Innét származik Dér Heni énekesnő, és talán sokan emlékeznek Utasi Árpi mesemondóra is, ugyancsak itt született Zabos Regina, a Fehérvár Hangja tavalyi győztese is. A kapcsolatot is neki köszönhetjük, a Futballfesztiválra a Csantavér FK érkezik a vajdasági magyarság képviseletében.

 

CSÍKSZEREDA- Székelyföld

Csíkszereda (románul Miercurea Ciuc) város Romániában található, Hargita megye székhelye, 1971 óta municípium (megyei jogú város). Környéke már a bronzkor idején is lakott volt, ám első írásos említése 1558-ból származik. Ismertségét többek közt a hozzá tartozó Csíksomlyó területén évenként sorra kerülő pünkösdi búcsú, jelentős jégkorongcsapatának, valamint országszerte kedvelt sörének hírneve okozza. A Futballfesztiválon az Imperial Wet Csíkszereda vesz részt. A város túlnyomó többsége magyar ajkú. Székesfehérvár testvérvárosa.

 

DUNASZERDAHELY – Felvidék

Dunaszerdahely (szlovákul Dunajská Streda) város Szlovákiában, a Nagyszombati kerület Dunaszerdahelyi járásának székhelye, a Csallóköz központja, Pozsonytól 48 km-re délkeletre fekszik. A Csallóközt rengeteg vízfolyás szabdalta, így csak néhány kiemelkedés volt alkalmas emberi megtelepedésre. Környékéről már a bronzkorból és a római korból is kerültek elő régészeti leletek. A DAC Dunaszerdahely, a város sportklubja a 20. század elején alakult. A városban a legnagyobb népszerűségnek a labdarúgás örvend, az FC DAC 1904 labdarúgócsapat az ország egyik legnagyobb múltú sportegyesülete. A labdarúgás mellett országos elismertségűek asztaliteniszezői, sakkozói, atlétái és kézilabdázói is.

 

OPOLE – Lengyelország

Opole (régi magyar formában: Opoly) város Dél-Lengyelországban az Odera partján található. Lakossága 129 553 fő, az egykori Felső-Szilézia fővárosa, jelentős német kisebbséggel. Székesfehérvár testvérvárosa. A salakmotorozástól a dzsúdón át a kézilabdáig számos sportágban képviselteti magát, labdarúgó csapatai is eredményesek. Igazi diákbirodalom: kettő egyetem és három főiskola van a városban. Focihoz köthető érdekesség: Miroslav Klose, a német válogatott egykori csatára is opolei születésű.

 

SZÉKELYUDVARHELY – Székelyföld

Székelyudvarhely (románul Odorheiu Secuiesc) megyei jogú város Romániában, Hargita megyében. Az Udvarhelyi-medence gazdasági és művelődési központja. A megye második legnépesebb városa. Székelyföld történelmi, társadalom- és művelődéstörténeti központja, s évszázados hagyományokra visszatekintő székhelye. Fontos közúti csomópont, vasúti végállomás. Az Udvarhelyi-medence egyik legkorábbi települése. Székelyföld és a székely székek központja évszázadokon keresztül. Kiváló női csapatuk, a Székelyudvarhelyi Vasas Femina nem először méretteti már meg magát a Fehérvári Futballtornán.

 

SZENTEGYHÁZA- Székelyföld

Szentegyháza (1899-ig Szentegyházas-Oláhfalu, románul Vlăhița) Romániában, Erdélyben, Hargita megyében található. A legmagasabban fekvő magyar város. A vasüzeméről elnevezett csapata hivatalosan 1938-ban alakult azzal a céllal, hogy a vasüzem futballrajongó alkalmazottai számára lehetőséget biztosítson szervezett körülmények közötti megmérettetésekre. A rendszerváltozás után a város hivatalos focicsapatává vált. A Szentegyházi Vasas Sportklub érkezett a tornára. A VIDEOTON FCF Baráti Kör Egyesülettel évek óta baráti kapcsolatot ápol, a fehérváriak évek óta az ő vendégszeretetüket élvezik nyári edzőtáboraikon.

A program Székesfehérvár Megyei Jogú Város támogatásával és a Vadásztölténygyári Vasas Ifjúsági és Sportegyesület közreműködésével jött létre ( Fehérvár címer is lehet ide)

 

2016.12.19. 23:34
 
Vissza    Nyomtatás