Tabella
1. VIDEOTON 31 65
2. Ftc 31
62
3. Honvéd
31
44
4.
Dvsc 31 43
5. Újpest 31 43
6. Paks 31
42
7. Puskás AFC 31 39
8. Mezőkövesd 31 37
9. Haladás 31 35

10.

Dvtk 31

33

11. Balmazújváros 31 32

12.

Vasas

31

31

  részletes tabella    
 
 Bejelentkezés
 Hírlevél
Külhoni csapatok
Bemutatjuk vendégeinket
 
 

Székesfehérvár testvérvárosainak és a külhoni csapatok székhelyeinek bemutatása

 

BEREGSZÁSZ - Kárpátalja

Beregszász (ukránul: Berehove) a Beregszászi járás székhelye. A trianoni békeszerződésig Bereg vármegye Tiszaháti járásának központja, Munkáccsal felváltva rövidebb-hosszabb ideig a vármegye székhelye volt. Kárpátalja települései közül Beregszászban él a legnagyobb magyar közösség, a város jelentős magyar kulturális központ.

 

CSANTAVÉR – Vajdaság

Csantavér (szerbül: Чантавир, Čantavir, illetve horvátul Čantavir) település a Délvidéken, a Vajdaság északi részén, az Észak-bácskai körzetben, Szabadkától délkeleti irányban. Csantavér 92,4%-a vallotta magát magyarnak a legutóbbi népszámlálás alkalmával (2002), és ezzel az aránnyal Csantavér az egyik leghomogénebb, viszonylag nagy magyar településnek számít a Délvidéken. Innét származik Dér Heni énekesnő, és talán sokan emlékeznek Utasi Árpi mesemondóra is, ugyancsak itt született Zabos Regina, a Fehérvár Hangja tavalyi győztese is. A kapcsolatot is neki köszönhetjük, a Futballfesztiválra a Csantavér FK érkezik a vajdasági magyarság képviseletében.

 

CSÍKSZEREDA- Székelyföld

Csíkszereda (románul Miercurea Ciuc) város Romániában található, Hargita megye székhelye, 1971 óta municípium (megyei jogú város). Környéke már a bronzkor idején is lakott volt, ám első írásos említése 1558-ból származik. Ismertségét többek közt a hozzá tartozó Csíksomlyó területén évenként sorra kerülő pünkösdi búcsú, jelentős jégkorongcsapatának, valamint országszerte kedvelt sörének hírneve okozza. A Futballfesztiválon az Imperial Wet Csíkszereda vesz részt. A város túlnyomó többsége magyar ajkú. Székesfehérvár testvérvárosa.

 

DUNASZERDAHELY – Felvidék

Dunaszerdahely (szlovákul Dunajská Streda) város Szlovákiában, a Nagyszombati kerület Dunaszerdahelyi járásának székhelye, a Csallóköz központja, Pozsonytól 48 km-re délkeletre fekszik. A Csallóközt rengeteg vízfolyás szabdalta, így csak néhány kiemelkedés volt alkalmas emberi megtelepedésre. Környékéről már a bronzkorból és a római korból is kerültek elő régészeti leletek. A DAC Dunaszerdahely, a város sportklubja a 20. század elején alakult. A városban a legnagyobb népszerűségnek a labdarúgás örvend, az FC DAC 1904 labdarúgócsapat az ország egyik legnagyobb múltú sportegyesülete. A labdarúgás mellett országos elismertségűek asztaliteniszezői, sakkozói, atlétái és kézilabdázói is.

 

OPOLE – Lengyelország

Opole (régi magyar formában: Opoly) város Dél-Lengyelországban az Odera partján található. Lakossága 129 553 fő, az egykori Felső-Szilézia fővárosa, jelentős német kisebbséggel. Székesfehérvár testvérvárosa. A salakmotorozástól a dzsúdón át a kézilabdáig számos sportágban képviselteti magát, labdarúgó csapatai is eredményesek. Igazi diákbirodalom: kettő egyetem és három főiskola van a városban. Focihoz köthető érdekesség: Miroslav Klose, a német válogatott egykori csatára is opolei születésű.

 

SZÉKELYUDVARHELY – Székelyföld

Székelyudvarhely (románul Odorheiu Secuiesc) megyei jogú város Romániában, Hargita megyében. Az Udvarhelyi-medence gazdasági és művelődési központja. A megye második legnépesebb városa. Székelyföld történelmi, társadalom- és művelődéstörténeti központja, s évszázados hagyományokra visszatekintő székhelye. Fontos közúti csomópont, vasúti végállomás. Az Udvarhelyi-medence egyik legkorábbi települése. Székelyföld és a székely székek központja évszázadokon keresztül. Kiváló női csapatuk, a Székelyudvarhelyi Vasas Femina nem először méretteti már meg magát a Fehérvári Futballtornán.

 

SZENTEGYHÁZA- Székelyföld

Szentegyháza (1899-ig Szentegyházas-Oláhfalu, románul Vlăhița) Romániában, Erdélyben, Hargita megyében található. A legmagasabban fekvő magyar város. A vasüzeméről elnevezett csapata hivatalosan 1938-ban alakult azzal a céllal, hogy a vasüzem futballrajongó alkalmazottai számára lehetőséget biztosítson szervezett körülmények közötti megmérettetésekre. A rendszerváltozás után a város hivatalos focicsapatává vált. A Szentegyházi Vasas Sportklub érkezett a tornára. A VIDEOTON FCF Baráti Kör Egyesülettel évek óta baráti kapcsolatot ápol, a fehérváriak évek óta az ő vendégszeretetüket élvezik nyári edzőtáboraikon.

A program Székesfehérvár Megyei Jogú Város támogatásával és a Vadásztölténygyári Vasas Ifjúsági és Sportegyesület közreműködésével jött létre ( Fehérvár címer is lehet ide)

 

2016.12.19. 23:34
 
Vissza    Nyomtatás